joi, 14 ianuarie 2016

Etichetarea energetică a produselor electrocasnice

Etichetarea consumului de energie a produselor electrocasnice.


etichetare energetica produse electrocasnice

De ce este necesară etichetarea energetică?

Lucrul care a dus la nevoia de etichetare a produselor electrocasnice este legat tocmai de consumul de energie a acestor aparate și de necesarul energetic la nivel global. Având în vedere incertitudinile asupra asigurării necesarului de energie, s-au dat legi care cereau etichetarea energetică a electrocasnicelor, vizând și reducerea consumului de energie al acestor aparate de uz casnic.

În ultimii ani, s-a mizat mult pe producerea de energie din surse regenerabile şi eficientizarea consumului produselor electrocasnice. Defapt, aproape orice cumpărător ar vrea să ştie de la început, care este consumul de energie al aparatului electrocasnic ce urmează să-l achiziționeze, deoarece știm că un consumator mare de energie înseamnă o factură mai mare. Verifică de la început consumul de energie al aparatului și vezi ce clasă energetică are, aceasta te va ajuta să îți estimezi consumul de energie și bugetul necesar pentru factură.

Ce este o etichetă energetică?

Eticheta energetică este defapt o bucată de hârtie, de obicei autocolantă, ce ilustrează, prin culori, săgeţi şi literele alfabetului, eficienţa energetică a unui aparat electric de uz casnic.

etichetare energetica

Aparatele electrocasnice sunt împărţite în 7 clase de consum, cu literele de la A-G (pe unele etichete doar de la A-D), unde A – reprezintă cel mai mic consum de energie, iar G – cel mai ridicat nivel de consum. Săgeţile sunt colorate cu culori de la verde (cel mai eficient), galben şi rosu (cel mai puţin eficient).

Subclasele A+, A++, A+++ , cresc în eficienţă în funcţie de numărul de „+” din dreapta literei „A”, adică A+++ este mai eficient decât A+.

Pe această etichetă, în partea dreaptă, mai este prezentă o săgeată ce ne informează cu privire la clasa energetică a aparatului astfel etichetat, iar mai jos, într-un chenar este indicat consumul de energie (kWh).

În funcţie de aparatul electrocasnic, pe etichetă se află informaţii referitoare la nivelul de zgomot (dB), volumul compartimentelor (L), consumul de apă, dimensiuni, sau alte caracteristici ce trebuie semnalate, specifice anumitor categorii de electrocasnice.

Vezi mai jos câteva exemple de etichete energetice pentru diferite categorii de electrocasnice și electronice.


Etichetă energetică mașini de spălat rufe.

etichetare energetica masina de spalat rufe

Etichetă energetică aparate frigorifice - frigider, combină frigorifică.

etichetare energetica aparate frigorifice

Etichetă energetică aspiratoare.

etichetare energetica aspirator

Eticheta energetică televizoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu